Specialty Coffee

Wat is Specialty coffee?

Specialty coffee is kwaliteitskoffie, met als uitgangspunt de mooie unieke smaak. De kwaliteit wordt bepaald door waar de bonen vandaan komen (zoals de locatie en hoogte, maar ook de variëteit), het verwerkingsproces,  het speciale brandingsproces, en de aandacht voor hoe de koffie gezet wordt met de beste apparatuur.

Bij Specialty coffee is de oorsprong van de bonen bepalend voor de smaak, terwijl de brander deze smaak en de verschillende accenten naar boven probeert te halen. De taak van de barista is om de bonen op de juiste manier te malen, en te zetten, zodat alle verschillende flavours bewaard blijven.

Waarom Specialty Coffee?

Eén van de uitgangspunten van het theehuis is alleen producten te verkopen die verantwoord zijn. Specialty coffee valt daar ook onder. Zo is er vaak een korte lijn tussen de verbouwer, brander en barista. De koffiebonen komen meestal bij kleine koffieplantages vandaag. De wijze van verbouwen is ook beter voor de natuur. Zo worden de bonen met de hand geplukt, en alleen de rijpe vruchten. In tegenstelling tot de gangbare koffie, waar de vruchten meestal machinaal geplukt worden en geen rekening gehouden wordt met de rijpheid of met de natuur.

Het brandingsproces is voor Specialty Coffee ook anders. Er wordt veel aandacht besteed om de unieke smaak van elke koffieboon naar boven te halen. Zo ook door onze leverancier, Blommers Coffee Roasters.

Wij malen de bonen met een Vitoria Aduiro Mythos One. Deze maler is erg consistent. Onze espressomachine is een La Marzocco Linea Classic, do I need to say more.. :).