Specialty Tea

Ook met de wereld van thee is het zo, hoe meer je denkt te weten, hoe minder je eigenlijk weet. Maar dit maakt het des te mooier en leuker! Ik wil u hier graag informeren wat kwaliteitsthee is en waarom ik deze in het theehuis verkoop. Ik wil u graag alle ins en outs vertellen van onze Aziatische kwaliteitstheeën en u uitnodigen de mooie smaken te komen proeven en ervaren.

Wat is kwaliteitsthee?

In de grote wereld van thee zijn er verschillende classificaties van wat nou echt kwaliteitsthee maakt. Waar het uiteindelijk op neerkomt is de smaak, namelijk de body en de afdronk. Hoe de smaak tot uiting komt in de thee wordt onder andere bepaald door hoe de theestruiken / bomen verbouwd worden.

Hoe gaat het verbouwen in z’n werk? Er is een verschil tussen de traditionele, natuurlijke wijze en die van de biologische of reguliere manier. In de gangbare en biologische landbouw is de hoeveelheid (kunst)mest dat na de tweede wereld oorlog gebruikt wordt, enorm gestegen om aan de voedselvraag te voldoen. Door de stikstof in de mest gaan de theestruiken snel groeien en zorgen zo voor een grotere opbrengst. Maar een groot nadeel hiervan is, is dat de struiken zich voornamelijk voeden met stikstof, en niet de tijd hebben om de mineralen uit de bodem op te nemen. Met als gevolg dat er veel minder smaak aan de thee. Verder hebben de struiken grote groene bladeren, doordat ze zich met stikstof hebben gevoed. De cellen in deze bladeren zijn erg groot en kwetsbaar, wat bij het productieproces ervoor zorgt dat de bladeren breken, wat we voor kwaliteitsthee niet willen. Daarnaast, nog een belangrijk punt, zijn insecten dol op stikstof, dus de verbouwer is genoodzaakt om ook nog (biologische) bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De theestruik maakt van de stikstof een aminozuur, genaamd theanine.  Tijdens het productieproces worden de theebladeren verwarmd, en er ontstaat een chemische reactie waarbij de theanine met de aanwezige suikers gaat reageren, en uiteindelijk voor de bekende typische theesmaak zorgt, en met een flauwe afdronk. Door de hoeveelheid theanine en gebrek aan mineralen, smaakt elke thee hetzelfde en de subtiele verschillende flavours zijn er niet. Tot slot, wil je van deze aminozuur niet teveel binnenkrijgen.

De traditionele, natuurlijke manier heeft een ander uitgangspunt, het gaat erom dat de theestruiken/-bomen de kans krijgen zich op natuurlijke manier te voeden. Het verbouwingsproces van de kwaliteitsthee die wij verkopen maakt onderdeel uit van het ecosysteem waarin de theebomen groeien. Ze krijgen geen (kunst)mest toegediend. Van de 5 theeën die wij nu verkopen, komen er 3 (de Pu-erh, Zwarte en Witte thee) uit de wilde natuur. De andere twee, de Tsukigase Zairai en Dong Ding Oolong, komen uit natuurlijke theetuinen. Dit laatste houdt in dat de theestuiken/-bomen zich uitsluitend voeden met organisch materiaal, de theebladeren maar één keer per jaar geplukt worden . De bomen krijgen dus de kans om de voedingsstoffen uit de bodem op te nemen, met als gevolg dat er minder theïne in de thee zit (dit is de cafeïne van thee). Theïne geeft thee z’n bittere smaak.  Onze theeën zijn dus niet bitter. Verder bevat onze thee veel polyfenolen. Hoe meer tijd de theebomen krijgen om te groeien op hun eigen tempo, hoe meer polyfenolen. Deze stofjes geven de thee de verschillende flavours.

Onze leverancier heeft nauw contact met de theeplantages. Hij bezoekt ze om te controleren dat alles op een natuurlijke manier gaat.

Op de pagina Soorten theeën vind u meer specifieke informatie over onze theeën.